Samenvatting THESIS

Samenvatting THESIS

Samenvatting THESIS 

Het verschil van mobilisatie van adhesies in de directe regio van intestinum tenue op de actieve rotaties van de cervicale wervelkolom

Achtergrond: Intestinum tenue ligt ter hoogte van de abdominale fascia. Abdominale fascia verloopt richting musculus sternocleidomastoideus (SCM) en hecht aan asterion. Abdominale adhesies zorgen voor mobiliteitsverlies van de darmen waardoor functieverlies kan ontstaan.

Doel: Het doel van dit onderzoek is of er verschil is in de actieve cervicale rotatie na mobiliserende technieken van de adhesies in de directe omgeving van IT ten opzichte van de controlegroep.

Methode: Het betrof een design waarbij werd gewerkt met twee groepen. Eén experimentele groep en één controlegroep. De experimentele groep onderging mobilisatietechnieken van de directe omgeving van intestinum tenue en de controlegroep onderging een mobilisatietechniek van de patella. Bij beide groepen werd de cervicale rotatie naar links en rechts gemeten met behulp van de CROM-device voor en na de interventie.

Resultaten: De actieve rotaties van de cervicale wervelkolom verbeterde significant in de experimentele groep rotatie rechts (P=0,013) en rotatie links (P=0,001). Het verschil tussen de experimentele en controlegroep is significant rotatie rechts (P=0,000) en rotatie links (P=0,002) Effectwaarde van Cohen is groot rotatie rechts 1,22 en rotatie links 0,97. De rotatie rechts is gemiddeld 2,52 graden verbeterd en rotatie links is 2,39 graden verbeterd. Voor klinische relevantie is een verbetering van 5 – 10 graden nodig.

Conclusie: De verbetering van de actieve rotaties van de cervicale wervelkolom in de experimentele groep was een gevolg van de mobilisaties van de directe omgeving van intestinum tenue.

 

Sleutelwoorden: osteopathie, cervicale wervelkolom, mobilisatie, intestinum tenue, CROM-device.

 

PS: Mocht je het gehele artikel willen lezen, laat het me weten! Mail naar: info@osteovita.nl 🙂

Geen reactie's

Geef een reactie