Column Nunspeet Vooruit juni 2019

Column Nunspeet Vooruit juni 2019

De osteopaat, de gezondheidsfanaat

Het lichaam zien als één geheel.

Sinds dit jaar is OsteoVita een osteopathiepraktijk, vorig jaar ben ik afgestudeerd aan de vijfjarige opleiding osteopathie. Ik sta ingeschreven in het Nederlands Register voor Osteopathie. De grondlegger van osteopathie is A.T. Still een Amerikaanse arts. In 1892 was de eerste osteopathie school in Amerika. Bij onze zuiderburen is de dichtheid van osteopaten per km2  veel hoger dan in Nederland 4:1.

Wat is osteopathie?

Een osteopaat kent de anatomie (bewegingsapparaat, zenuw –en orgaanstelsel) van het menselijk lichaam ten top. Dit is belangrijk om op de juiste locatie te behandelen waar de oorzaak van een klacht bevindt. De behandeling bestaat uit manuele technieken dit wil zeggen dat de osteopaat met zijn handen behandeld. Osteopathie past bij een bewuste levensstijl.

Kettingreactie

Een osteopaat voelt waar verklevingen zitten in het lichaam dit zijn verhardingen van weefsel. Verklevingen ontstaan bijvoorbeeld na; een operatie, ontstekingen, blessures, ziekte. Door verklevingen zal de doorbloeding plaatselijk verstoren waardoor dit effect heeft op het herstel maar ook kan er een kettingreactie ontstaan. Wanneer rondom de darmregio verklevingen ontstaan kan dit invloed hebben op de bekkenstand want de darmen hebben relatie met de darmbeenspier dit is een spier die aan de binnenkant van het bekken zit. Door spanning van deze spier kan een bekkenscheefstand ontstaan. De rug, heup, knie en voet gaan hierop reageren omdat de spieren anders belast gaan worden. Als de spieren, banden de nieuwe stand niet volhouden resulteert dit in klachten. De doorbloeding verbeteren is een belangrijk doel van de osteopathie behandeling. Een optimale doorbloeding geeft zuurstof en voedingsstoffen en voert afvalstoffen af. Dit zorgt voor een goede balans, wanneer we in balans zijn voelen we ons gezond.

De belangrijke darmen

De darmen zijn een belangrijke regio voor de weerstand maar liefst 70% van de weerstand ligt in je darmen. Daarnaast worden darmen ook buikhersenen genoemd omdat ze veel communiceren met de hersenen en dezelfde neurotransmitters hebben als in de hersenen. Er is meer bewijs dat depressie vanuit de darmen komt. Bij een behandeling van klachten aan het maagdarmstelsel is het van belang om de 10e hersenzenuw te behandelen, deze zenuw is belangrijk voor het maagdarmstelsel. De darmen zijn gevoelig en reageren vrij snel, denk aan bijvoorbeeld als je zenuwachtig bent en of op reis gaat. Eén op de twee mensen hebben de eerste paar dagen moeite met de stoelgang als ze op reis zijn.

Voor wie en wanneer naar een osteopaat?

Voor alle leeftijden van baby’s tot 100 plussers. Bij acute, chronische klachten of ter preventie van klachten.

 

Geen reactie's

Geef een reactie