Nunspeet Magazine; OsteoVita in de rubriek “vraag het aan de specialist”

Nunspeet Magazine; OsteoVita in de rubriek “vraag het aan de specialist”

Wat zijn de verschillen tussen fysiotherapie en osteopathie?

Deze vraag wordt best vaak gesteld. Ik ben zelf fysiotherapeut geweest en ik heb daarna een vijfjarige opleiding osteopathie gedaan. Het verschil met fysiotherapie is kort gezegd: een fysiotherapeut richt zich op het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de spieren, pezen, banden en gewrichten. Een osteopaat richt naast het bewegingsapparaat ook op de organen en de schedel. Belangrijk binnen een osteopathische behandeling is de onderlinge relatie tussen deze structuren. Hierdoor wordt het gehele lichaam als één geheel onderzocht bij iedere klacht.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Ik had laatst een patiënt met knieklachten. Ze vertelde dat de klachten langzaam aan waren ontstaan, onlangs was ze geopereerd in de buik aan haar eierstok aan de rechterzijde. Bij onderzoek bleek dat het bekken een scheefstand had. Het gebied waar ze geopereerd was zaten verklevingen. Door de verklevingen ontstaat spanning van de spieren in het bekken waardoor er een wringing ontstaat in het bekken en een scheefstand van het bekken ontstaat. Dit heeft een gevolg voor de stand van de heupen, knieën en enkels.

Het lichaam heeft een groot aanpassingsvermogen totdat het lichaam teveel belast wordt en klachten ontstaan. Na drie osteopatische behandelingen moet er merkbaar verschil optreden. De behandelingsfrequentie is minder vaak dan bij fysiotherapie. Dit komt omdat de behandeling is gericht op het zelfherstel van het lichaam, de doorbloeding verbeteren voor betere afvoer van afvalstoffen en toevoer van zuurstof en voedingsrijke stoffen. Een osteopaat behandelt enkel met zijn handen.

De vergoeding voor een osteopatische behandeling verschilt per zorgverzekeraar. Gemiddeld wordt een osteopatische behandeling voor 50% vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

 

Heeft u verdere vragen stel ze gerust info@osteovita.nl

 

Geen reactie's

Geef een reactie